Mysterie

In de nu donkere en grauwe, stressy dagen voor Kerstmis, is het tijd om terug te blikken. Het jaar nadert zijn einde, maar eerst ons lichtfeest, vanuit onze lange geschiedenis geworteld in de hedendaagse cultuur. Het blijft toch een mysterieus gevoel: Kerst. Opeens houden we van prachtige kerstliedjes en vrede op aarde. Al voelen sommigen zich ermee overvoerd, voelen een verplichting en worden recalcitrant..

Als het enigszins meezit is er ook rust in de oorlogsgebieden. Een wonder op zich. Al verblijd ik mezelf niet met deze gedachte. Het donderend geweld gaat daarna weer zijn onvermoeibare gang.

Terug naar kleine kring en de dierbaren om ega en mij heen. Verder reikt onze invloed helaas niet. Dat geeft weleens een machteloos gevoel, maar helaas is de realiteit. Dit jaar waren we vrij vroeg, voor ons doen, met de kerstboom opzetten. Zo’n rotklusje. Maar de hele dag de lichtjes aan geeft licht in deze grauwe dagen vol duisternis. En kijkend naar die lichtjes en je ogen half dichtknijpen, doet denken aan die ene ster, die in Bethlehem 2012 jaar geleden, de weg wees naar de geboorte van het kerstkind. Zo’n ster met een stralen staart. Echt heb je het al eens geprobeerd?

Ons Mexicaanse kerstgroepje staat een beetje verdekt opgesteld. We houden ervan het klein te houden. Glanzend in zijn koper opgesteld. Piepklein. Regelmatig bekijk ik het. En verwonder me. Dat we 2012 jaar later nog aan deze traditie hangen. Het is toch bijna niet te bevatten? Een kind herdenken 2012 jaar eerder geboren. Onze grootouders kennen we niet eens als kind, en hun jaardag herdenken, ho maar, en dat is zo’n goede 120 jaar geleden. Als ik het goed inschat. 2012 jaar, hoeveel generaties is dat geleden? Het duizelt me.

Kerst: het blijft een mysterie. De wondertjes bijna tastbaar. Dat speciale gevoel dat je bekruipt. Vredig of minder vredig aan de kerstdis met dierbaren. Klein, wij houden het klein. Een klein mysterie bekruipt me al bij voorbaat. En hoop dat lang vast te houden.

Zie hierboven de knop Kerstkaart voor onze kerstwens aan jou! Of klik hier: https://mindelblokhuizen.nl/?page_id=249

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

4 thoughts on “Mysterie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *