Dubbel

Na mijn operatie en twee dagen later ons poezenkindeke Lotte overleden, knal ik weer met mijn neus op de feiten van dubbele gevoelens. En ja de uitslag bleek opgeluchterwijze goed! Dubbel: blijdschap om mezelf, zelf opknappen en rouw om Lotte. Dit zijn uiteraard heftige gevoelens. En bestaan zomaar naast elkaar. Het ene moment geef ik dit aandacht, het andere moment het ander. Ik word heen en weer geslingerd op het emotioneel spectrum.

Het kan nog extremer: kraamvisite en overlijden op één dag. Het komt voor! Of uitvaart en bruiloft op één dag. Gelukkig heb ik dit nooit mee hoeven maken. Ik klop snel op hout. Ongeverfd hout. Na zo’n dag een dip is dan helemaal normaal. Rust roest dan zekers niet. Er wordt emotioneel hard gewerkt om deze gevoelens in het perspectief te zien.

regenboogMet al zijn prikkels is de westerse wereld een snelle. En komen we in meer of mindere mate veel mixed gevoelens tegen. Van zwaar naar licht en andersom. En ook op een oppervlakkiger manier. Zie daar maar je weg in te vinden. Je feliciteert de één, en biedt steun aan de ander. Soms kan het je allemaal overspoelen, of de milde vorm: ga je piekeren. Ik duik nog weleens mijn denktank in, als het me teveel wordt. Een prima remedie voor mij. Laat stromen die gevoelens en ben na een verkwikkend slaapje weer fris. Het krijgt een plekje. Of zoek afleiding.

Mijn moeder was een ster in dubbele bedoelingen. Oef daar heb ik het nog weleens zwaar mee gehad. Ze zei het één, maar bedoelde het tegenovergestelde. Als kind lastig. Want wie voel je scherper aan dan je moeder? Haar dieptelagen waren voor mij best onpeilbaar.

Als tegenwicht hou ik van helder communiceren. Dat de woorden en het onderliggende gevoel op één lijn liggen. Maar helaas zo werkt het niet altijd in het leven. Sommige gevoelens liggen te diep om uitgesproken te worden. Maar zijn wel voelbaar.

Dubbele gevoelens, dubbele bedoelingen, of zelfs dubbele agenda’s: we moeten het ermee doen. Maar gevoelens en gedachten delen is dan dubbel waardevol. En bij dubbel weer ontstaat er zelfs een regenboog!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Dubbel

 1. Ik ben van mening dat niet alleen vrouwen last hebben van dubbele gevoelens en dat stereotypen in deze zeker niet op zijn plaats zijn.Ik vind het leuk dat Baas Bollo nu ineens refereert aan een eerder stukje van Mindel,waarin ze repte over een ontmoeting met een zekere Frits.Ik ken de band niet tussen Mindel en de goede man niet,maar ik vond het wel een opmerkelijk relaas.Frits kwam wel als een teleurgesteld,ja zelfs mogelijk gefrustreerd iemand over,maar ik vond hem toch bepaalde zaken zeer trefzeker benoemen.Hij had duidelijk oog voor de enorme tegenstelling met aan de ene kant de schijn en aan de andere kant de realiteit,die zovelen vaak krampachtig niet durven of willen zien.Ik denk dat Mindel,net als Frits,als het er echt op aan komt,NIET bang is voor de keiharde waarheid.Maar ze blijft toch altijd die droomster,en dit niet,omdat ze vrouw is,maar omdat ze Mindel is…..

 2. Dank Baas Bollo, al is het erg plastisch uitgedrukt: ik moet er wel om lachen! 😉
  Dank Geert, ja klopt lachen en huilen ligt tegen elkaar. Maar ik bedoel eigenlijk dat je het ene moment bezig bent met je verdriet en het andere moment met je blijdschap. Kan zeer verwarrend werken.
  Dank Zadeltas. oeps nu word ik nieuwsgierig waar jij mee bezig bent! Maar klopt wel, wanr anders gezegd: als je antwoord hebt gevonden op de ene vraag, kom je weer toe aan een nieuwe vraag toch?

 3. Dieptelagen om te ontrafelen? Daar moet je een aantal “zittingen” aan spanderen om daar achter te komen.Ben zelf, zo denk ik, aan de laatste diepliggende laag begonnen en dat is niet eenvoudig.Als je de uitkomst denkt te hebben ontrafeld zorgt een ander nog dieperliggende laag voor een nieuw fenomeen.

 4. Iedereen heeft zijn eigen verdriet(jes) en gevoelens, zijn eigen zorgen en pleziertjes.
  Als mensen verdriet of zorgen hebben waarbij de tranen vloeien,zeg ik altijd,laat maar lopen die tranen, het zuivert en het lucht op en je er voor schamen is niet nodig. Lachen en huilen ligt heel dicht bij elkaar, het zijn beide uitingen van persoonlijke aard.
  Waarom vind lachen niemand erg en huilen is voor velen anders, ja daar is lastig mee om te gaan, maar iedereen moet de gelegenheid hebben om alles rustig op een rijtje te krijgen en te overdenken.

 5. Dubbele gevoelens, tsja da’s nu eenmaal een gemoedstoestand die vaak en volgens mij meer bij vrouwen,dan bij mannen voorkomt.
  Vrouwen zijn wat subtieler en precieser in het uiten van gevoelens,waardoor dit bij hen eerder boven water komt (dubbele blub!).
  Mannen zijn iets minder subtiel en precies in het uiten, ook wat betreft de dubbele gevoelens. Je hoort dan vaak een kreet “wat een klote shitzooi is het toch”.
  Dat er dan dubbele gevoelens in het spel zijn kan een (zijn) vrouw dan wel makkelijk constateren, mede omdat het gememoreerde lichaamsdeel nimmer datgene kan produceren wat met shit gelijkgesteld kan worden. Da’s dus tegenstrijdig en wordt gebaseerd op dubbele gevoelens. Wellicht kan Frits, de hoofdrolspeler in een van de vorige columns dit nog eens dubbel en dwars nader analyseren.

  Bollo/Bollo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *