Kindvriendelijke Sint

Sint is een alom gerespecteerde kindervriend. Dat weet men in heel Nederland. En ega en ik hadden voor ogen dit met onze kinderen van harte te vieren. Wij zijn de echte sintaanhangers. Wat doe je dan als het allemaal anders loopt en de felbegeerde kinderen maar niet komen?

Een hele zoektocht zijn we begonnen en elk jaar weer anders geprobeerd. Sint met een oostblok-vriendin, die het fenomeen niet echt kende, leverde heksjes op bij de gedichten. Mmm het was niet de echte sintgedachte. Leek wel op de sint verkrachten? Of bedoelde ze dat ik het heksje was? Je weet maar nooit. Met sint is alles mogelijk. 

Met andere vrienden hebben we ook genoeglijke avondjes doorgebracht. Sintavondjes wel te verstaan. Maar meestal waren we gauw door de pakjes en dichtsels heen. Al hadden de katten veel plezier van de dozen en het spannend ritselende sintpapier.

Ook hebben we jaren een spannende doos gehad van zuslief die vond dat je juist als kinderloze sint moest vieren. Met de prachtigste gedichten. Natuurlijk ging er ook een doos terug met tante Post.  Op tijd. Eén jaar is het fout gegaan en kwam de doos na sint aan. In kerstsfeer dan maar de pakjes.

Dit jaar hebben we weer eens iets nieuws geprobeerd, het blijft een zoektocht: weekendje weg naar een vakantiehuisje in de buurt van de familie en de familie uitnodigen voor warme choco, slagroom vergeten, pepernoten die niet werden aangeraakt, chocoladeletters en gevulde speculaas. En van te voren lootjes trekken. Online is dat prima te doen. Al moest het nog een keer of wat overnieuw. De familie is door het stadium heen dat de nichtjes en neefjes klein zijn, dus ik had goede hoop op deze poging. En sint is toch pas een echte sint met kinderen. Precies wat we zo’n jaar of 25 hebben gemist. En nu hebben ingehaald.

Met drie tieners, opeens weer goedgelovig, mobieltjes uit, en zes volwassenen hebben we het uiteindelijk gevierd van het weekend. En ik heb genoten! De berg echte en plaagpakjes. De gedichten, het gelach, de warme choco en later de gesprek bevorderende borrels met hapjes, die wel weg leken te vliegen. De pogingen de gedichten goed voor te lezen. En na uren de meer ernstige gesprekken.

Overmorgen vertrekt sint weer, maar komt hij volgend jaar weer terug? Dan zal ik eraan denken de zakken chips ook te openen, die ik deze keer nog vond aan het keukenhaakje!Maar dit kind van Sint is aan haar trekken gekomen.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

9 thoughts on “Kindvriendelijke Sint

 1. Wat heerlijk voor jullie dat het Sinterklaasfeest zo’n succes was. Nou jullie hebben een dikke pluim verdiend om dat zo te organiseren! Trouwens je hebt het weer heel goed verwoord hoor Loes. Dikke duimen!

 2. Als ik dit lees vind ik het jammer dat ik er niet bij was, maar goed het is niet anders.
  leuk om te lezen dat iedereen ( en jij vooral) het zo naar zin heeft gehad.
  weer lekker geschreven Loes.
  grt Broertje.

 3. Wat hartstikke leuk dat jullie het nu zo hebben kunnen vieren en dat zelfs in gezellig familieverband.
  Maar …. valt me toch van je tegen dat je deze blog niet in een Sint-rijm hebt gezet!

 4. Leuk toch dat Sintgebeuren. Dit jaar was het ook weer een genoegen. Alvast een kerstboom van de Action als Sintcadeau gekregen!
  Met verlichting.
  Hopelijk volgende jaar krijg ik de (kerst) ballen 🙂
  Leuke blog voor Sint en Piet,
  Al zie je ze hier niet.

 5. Jaaaa Loes, dit doet me denken aan mijn “Sinterklaasavonden” vroeger thuis.
  Als klein ukkie, toen je bang was voor die zwarte Pieten en je ‘in jouw ogen’ hele grote cadeaus kreeg (zoals schaatsen en/of een warme muts). En later als tiener, toen er inderdaad ‘plaag’gedichten en surprises gemaakt werden. Wat waren dat gezellige Sinterklaas-jaren. Daarna ook jarenlang met m’n eigen gezin gevierd. Eerst toen mijn kinderen nog ukkies waren en later toen ze tieners waren.
  Echter…..vorig jaar voor het eerst geen ‘Sint’ meer gevierd en dit jaar ook niet. Maar daarvoor in de plaats gaan we nu dus al weer voor het 2e jaar voor de KERST!!! Ook met een ‘klein’ gedichtje en cadeautjes. En waar het uiteindelijk echt om gaat is DE GEZELLIGHEID EN HET SAMENZIJN.
  Fijn dat jij/jullie er zo van genoten hebben !!!! Dat hebben jullie verdiend en het is jullie ook van harte gegund!!! En dan moet de Kerst nog komen……..HEERLIJK TOCH? GENIET ERVAN !!! Zullen wij ook doen.

  LOL, Linda

 6. Ha, hier ook zo’n sintaanhanger, met goede herinnering aan de lange plaaggedichtkunstwerken van vroeger. Om ze te maken en om ze te krijgen. Maar de pubers hier vinden het vooral een grote opgave.
  Ooit deed ik mee met een sintfeestje bij een vriendin-collega. Ze had zes mensen uitgenodigd die elkaar niet kenden. Lootjes op kleur werden uitgedeeld: je maakte iets met die kleur als thema. Op de avond zelf koos ieder een kleur cadeau. En kreeg zo iets dat op een of andere manier bij zijn/haar karakter paste. Plus leerde zes leuke mensen kennen, naast die ene vriendin en haar vriend.
  Verder tip voor lootjestrekken (en cadeauwensen): http://www.lijstje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *